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Q. How do I know if my project is prevailing wage?

A. All Construction Manager at Risk, Design Build and Construction contracts awarded through Facilities Operations and Development, Design and Construction, are prevailing wage projects. Projects awarded via purchase order include language on the purchase order to notify the contractor when prevailing wage is required. Prevailing wages are based on the total project budget, therefore, even if a purchase order or portion of a project is under the prevailing wage threshold all work associated with that project is considered prevailing wage.
Q. How do I find out about prevailing wage laws?

A. Ohio Department of Commerce website has a link to the Ohio Revised Code section 4115 www.com.ohio.gov
Q. How do I know what the thresholds are?

A. Current thresholds can be found at: www.com.ohio.gov
Q. What do I need to turn in with my first pay request or invoice?
A. Payroll schedule, certified payrolls with all the necessary information, and pay request or invoice.
Q. How do I turn in my payroll schedule and certified payrolls?

A. Your payroll schedule and certified payrolls can be emailed or faxed directly to Prevailing Wage Coordinator at: prevailingwage@osu.edu or 614-247-4021 (fax)

Q. If I am a sole proprietor, do I need to turn in a payroll report?

A. As a sole proprietor, you still need to document the time that you worked on the project with the hours on a certified payroll, but you do not have to list your amount of pay.

Q. What needs to be on the certified payroll?

A. The Ohio Revised Code states that each payroll must show the employee’s full name and address, the last four digits of their Social Security number, the trade or work classification of the employee, the hours worked per day, the hourly pay rate, weekly totals, any and all fringe benefits shown per hour rate, the gross amount of pay, the total deductions, and net wages paid. 
Q. When do I turn in payrolls?

A. On a project, your first certified payroll report should be turned into the University within two weeks of your first payroll, along with the payroll schedule. This should be included with your first pay application request. Following this, submit payrolls with each subsequent monthly pay application request. If you are working from a purchase order and you plan to invoice only once, you can submit all of your paperwork at one time. This would include the payroll schedule, all certified payroll, and the Affidavit of Compliance or Payment Release Affidavit. This needs to be for you and all subcontractors that have worked on this project. If the work will be progressing for weeks or months, you should send in the first certified payroll reports within two weeks of your first payroll, along with the payroll schedule.
Q. Who is responsible for obtaining the information from subcontractors?

A. If you have any subcontractors that are working for you on a purchase order or contract, you are responsible for any subcontractors hired by you, or any subcontractors hired as subs to your subcontractors.

Q. How do I find rates for employees?

A. The rates are maintained and monitored by the Ohio Department of Commerce. The website is:

198.234.41.198/w3/webwh.nsf/wrlogin/  You must have a login to enter this website. When rates are increased, and you have provided the State and/or the University with your contact information, you will be notified of any rate changes.

Q. How do I locate the rates for payroll when I have been told that the project requires Davis Bacon prevailing wages?

A. The Davis Bacon rates are generally required when a project is funded with federal funds. The rates for these projects can be found at: www.wdol.gov/dba  Once a rate has been established and approved the Davis Bacon rates will remain the same for the entire length of the project.

Q. How do I determine what the trade is for an employee?

A. The trades that are listed by the State are located at: 198.234.41.198/w3/webwh.nsf/wrlogin/  Only the trades that are listed here are valid as a listed trade for certified payrolls. Note that the title Foreman and Journeyman are not valid and will not be accepted.

Q. Why do I have to show the fringe benefits by hour?

A. As part of the review of prevailing wages, if you pay your employees fringe benefits, on the certified payroll you must show the base hourly rate and identify the benefit name (i.e., insurance, vacation, sick leave), and then show what the hourly benefit amount is. The Prevailing Wage Coordinator will review and take the base amount and add each of the stated benefits and verify that each employee has been paid the appropriate wage for the trade. If you list the benefits as a lump sum there is no way to verify the benefits and base rate equal the prevailing wage.

Q. Do the Affidavits of Compliance or Payment Release Affidavits need to be originals?

A. The affidavits do not need to be an original. However, if the notary seal is embossed, please rub over the seal with a pencil so that the image can be seen when scanned or faxed.

Q. How do I list carpet layers?

A. Carpet layers are actually listed as carpenters/floor layers.

Q. How do I find rates for modular furniture systems?

A. These are listed under carpenters/statewide office systems on the website for wage rates.

UPDATE – The carpenters/statewide office systems rates were eliminated on October 6, 2016.  However, when a “cubicle” or other furniture becomes permanently affixed to the structure or when the physical structure is altered as part of installation, then that would be prevailing wage and the Carpenter’s rate would typically be the applicable rate”

Q. If I am doing work on a regional campus, how do I determine what the correct pay is for the employees?

A. Prevailing wage rates are based on where the work is being done. Therefore, whichever county the work is actually being performed are the rates that would apply. The rates are listed by county on the State’s website.

Q. Can I submit an invoice for only products or materials?

A. You can submit an invoice for “material only.” However, be sure to clearly mark the invoice as “material only.”

Q. What do I need for an apprentice?

A. For each apprentice working on a project, the contractor must present to the University a copy of the State of Ohio endorsed signed agreement or the agreement from the US Department of Labor RAPIDS website the first time the apprentice appears on the payroll. Apprentices must be in a State of Ohio endorsed, bona fide, apprenticeship program to be listed as an apprentice on payroll records.

Q. What does “out of ratio” mean?

A. On the rate sheets that are listed on the State’s website, there is a separate listing for the pay of each tier or year for apprentices. The bottom of the rate sheet shows the ratio of journeymen to apprentices for each trade. Some show a requirement to have two journeymen supervise each apprentice. Journeymen and apprentices must be used in proper ratio. If not, the apprentice will have to be paid as a journeyman for any time that they were not properly supervised. Journeymen and apprentices working together must be from the same contractor. A contractor for one company cannot supervise an apprentice for another contractor or company.

Q. How do I make corrections to certified payrolls?

A. When an error has occurred on paperwork submitted by a contractor, the Prevailing Wage Coordinator will email or fax an “Error notice” to the contractor stating what the error(s) are on the submitted documents. The pay request or invoice will not be paid until the correction has been made and resubmitted to the Prevailing Wage Coordinator. Most corrections are very easy, requiring a missing document be presented. If there has been an error in the amount of pay, the pay amount must be corrected on a subsequent payroll, and the difference of the amount paid and the correct rate must be shown for the proper number of hours. This payroll will need to be marked “Corrected” at the top and resubmitted. There also must be documentation that the money owed to the employee has been paid, and the employee must show that the money was received. The proof for this is either a copy of the check, front and back, showing the endorsement of the employee, or a written statement from the employee stating that the money was received. Unless these documents are received, the error will not be shown as corrected.
Q. What if I do not turn in corrections?

A. The contractors is allowed 30 days from the date of notification to respond with corrections. All payments are withheld until the corrections or additions have been submitted to the Prevailing Wage Coordinator. If corrections have not been submitted within 30 days, we may report the contractor to the Department of Commerce for noncompliance to the prevailing wage laws.

Q. If I have subcontracted out all the work for a purchase order or contract, how do I get paid?

A. You are required to submit a letter to the Prevailing Wage Coordinator that you have subcontracted out the labor and to whom it was subcontracted to. As the contractor, it is still your obligation to be sure that the payroll schedules, certified payrolls, and affidavits are submitted to the University for the work that has been completed. You will also need to submit an affidavit from your company stating that all the work has been completed and that all subcontractors have followed the law and paid the correct prevailing wages.

Q. What if I have no work, or my subcontractors have no work, to report for a week or more?

A. Once work has started on a purchase order or contract, for any and all contractors or subcontractors there must be either a certified payroll submitted or a statement of “no work.” This can be submitted as a certified payroll page, having the proper week-ending date(s), and signed by an authorized person for each contractor or subcontractor. If the time span is significant, the “no work” statement can be in the form of a letter, stating which week-ending dates are affected, and the letter must be signed by an authorized person from the contractor.

Q. What companies need to be listed on the Subcontractor & Material Supplier Declaration?

A. Any company that is providing either labor or supplies to the project must be listed on the Declaration, whether a subcontractor or material supplier to you or to any tier subcontractor. Any and all payments may be withheld until this document has been submitted to and approved by the University.

Q. How do I request public records for certified payrolls?

A. Public records requests for certified payrolls can be faxed, emailed, or mailed to the Prevailing Wage Coordinator. All requests for certified payrolls need to be in writing and have a project number and name for the University to accurately identify the project in question.
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